Home Rajoni Vizita e Topit ne Shkup irriton dipllomacine bullgare

Vizita e Topit ne Shkup irriton dipllomacine bullgare

578
0

Vizita dhe vendosja e kurorave të lules pranë bustit të personalitetit historik “Goce Dellçev” si dhe vizita e përmendoreve në sheshin “Shkupi 2014” si pjesë e agjendës së presidentit shqiptar Bamir Topi në Shkup ka irrituar diplomacinë bullgare.

Një diplomat bullgar i tha agjencisë së lajmeve INA se “presidenti Topi nuk bëri mirë që hyri në skenaret e autoriteteve maqedonase, për të vizituar varrin e një heroi kombëtar bullgar, që sipas tyre është Goce Dellçev apo të vizitojë një projekt si “Shkupi 2014”, që është një mashtrim i historisë”.

“Ne shprehim shqetësimin tonë se si presidenti Topi viziton projektin “Shkupi 2014”, një projekt që ka nxitur reagime edhe tek bashkë atdhetarët e tij në Maqedoni dhe që akoma është problematik dhe që po nxit dhe tensione të vazhdueshme dhe reagime ndërkombëtare” theksoi diplomati bullgar.

Ai vlerëson se “Topi nuk duhej të ishte pjesë e një agjende mashtruese të autoriteteve maqedonase, duke qëndruar pranë figurave historike bullgare si në rastin e vendosjes së luleve në varrin e Goce Dellçev”.

Bullgaria ashtu si edhe Greqia ka kontestuar vendosjen e disa figurave historike nga ana e autoriteteve të Shkupit në kuadër të projektit “Shkupi 2012”, duke konsideruar se bëhet fjalë për figura të pastra historike bullgare si Goce Dellçev, Jane Sandanski dhe disa emra të tjerë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here