Home Shkence Tuneli qe lidh Azine me Europen ne 70 metrat e fundit

Tuneli qe lidh Azine me Europen ne 70 metrat e fundit

1343
1

tuneli-stambollitMinistri i Transportit, detarisë dhe Komunikacionit, Feridun Bilgin, tha se makineria TBM që shpon tokën nën det, pas 1 muaji në pjesën evropiane, do të përfundojë punimet që filluan në pjesën aziatike të Stambollit më 19 prill 2014.

Me anë të makinerisë që është prodhuar apostafat për këtë projekt dhe që ka përparuar duke gërryer tunelin 3.3 kilometra të gjatë, të dyja kontinentet që karakterizojnë Stambollin do të takohen nën ujë, shkruan Express.

Projekti i madh i tunelit tre­katësh të Stambollit ka edhe një personifikim simbolik që do të thotë se tre katet kanë kuptimin e 3 perandorive që kanë sunduar më parë këtë qytet. Tre katet, të cilat janë 2 kate me rrugë automobilistike dhe një kat për metronë të cilat kalojnë poshtë ngushticës së Bosforit në një tunel 6.5 kilometra dhe do të kushtojë 3.5 miliardë dollarë. Çdo ditë këtu do të kalojnë 120 mijë automobila.
tuneli-stambollit1
 

Project details:

Gjatesia totale e tunelit 14.6 kilometers
The length of the tunnel portion 5.4 kilometers
CPC (sections under the sea) The total length of the tunnel 3.34 kilometer
The depth of the deepest point of the sea surface 106 meters
Coating thickness above the tunnel at this point 55 meters
Seabed depth of the sea’s deepest point 62 meters
Coating thickness above the tunnel at this point 26 meters

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here