Home Shendetesi Shkencëtaret në Florida zbulojnë mënyrën e shërimit të kancerit

Shkencëtaret në Florida zbulojnë mënyrën e shërimit të kancerit

867
0

kancerQelizat e kancerit janë programuar mbrapsht ne normale nga shkencëtarët në një përparim i cili mund të çojë në trajtime të reja dhe madje zvogelim te tumorit.

Për herë të parë qelizat agresive te gjirit, mushkërive dhe kancerit të fshikëzës janë kthyer përsëri në qeliza të padëmshme beninje me rivendosjen e funksionit që i pengon ato nga shumëzimi i tepërt dhe formimin e rritjeve te rrezikshme.

Shkencëtarët në Klinikën Mayo në Florida, SHBA, thane se kjo ishte sikur aplikon frenat në një makinë me shpejtesi.
Deri më tani ajo eshte testuar vetëm në qelizat e njeriut në laborator, por hulumtuesit shpresojnë se teknika mund të përdoret një ditë për të synuar tumoret në mënyrë që kanceri mund të jetë “i fikur”, pa nevojën për kimioterapi te ashpër ose kirurgji.

“Ne duhet të jemi në gjendje për të rivendosur frenat dhe stabilizuar funksionin normal të qelizave,” tha Profesor Panos Anastasiadis, i Departamentit të Biologjisë kancerit.
“Eksperimentet fillestare në disa lloje agresive të kancerit janë me të vërtetë shumë premtuese.

Kjo përfaqëson një biologji të re të papritur, që ofron kodin, softwarin për të kthyer mbrapsht kancerin.”
Qelizat kanë nevojë për tu ndarë vazhdimisht, për të zëvendësuar vetveten. Por në kancer, qelizat nuk do të ndalin ndarjen, gje e cila çon në riprodhimin e madh te qelizave dhe rritjen e tumorit.

Shkencëtarët zbuluan se lidhja që mban qelizat së bashku është e rregulluar me mikroprocesorët biologjike te quajtur microRNAs. Kur çdo gjë është duke punuar normalisht microRNAs udhëzojnë qelizat për të ndaluar ndarjen, kur ato e kanë përsëritur në mënyrë të mjaftueshme. Ato e bëjnë këtë duke shkaktuar prodhimin e një proteine ​​të quajtur PLEKHA7 që thyen lidhjet qelizore.

Por ne qelizat kancerogjene ky proces nuk punon.
Shkencëtarët zbuluan se ata mund të shkaktonin kancer ne qeliza duke hequr microRNA dhe anasjelltas, mund te praandalonin kancerin në qeliza me ane te procesit te kundert.
MicroRNAs janë molekula të vogla të cilat mund të dërgohen direkt në qelizat e tumoreve dhe kështu një injeksion për të rritur nivelet mund parandaloje kete sëmundje.

Testi i shpejte i kancerit te gjirit mund te kurseje pritjen gjithe ankth. Riprogramimi i qelizave mund të ndaloje qelizat e kancerit te ndahen.

“Ne kemi aplikuar kete tashmë në qeliza shumë agresive të njeriut me semundje te kancerit te gjirit dhe kancerit të fshikëzës,” shtoi Dr Anastasiadis.

“Këto qeliza tashmë kane mungese PLEKHA7. Rivendosja ne nivel e PLEKHA7 apo microRNAs në këto qeliza, i kthen ato përsëri në një gjendje beninje. Ne jemi tani duke punuar në opsionet e shperndarjes. ”

Ekspertët e kancerit në Britani thane se hulumtimi ka zgjidhur një enigmë që biologët kishin mëdyshje për dekada të tëra, pse qelizat nuk e parandalojne natyrshem perhapjen e kancerit.

“Kjo është një gjetje e papritur,” tha Dr Chris Bakal, një specialist në mënyrën se si qelizat ndryshojë formë të bëhen kanceroze, në Institutin për Kërkimet e Kancerit në Londër.

“Ne jemi përpjekur të kuptojme si qelizat normale mund luftojne kancerin, duke parandaluar ndarjen e tyre, kur ato formojnë kontakte me njëri-tjetrin, e cila ka qenë një mister i madh.
“Unë mendoj se në të vërtetë nuk ka gjasa që ju mund të ktheni tumoret duke përmbysur vetëm një mekanizëm, por kjo është një gjetje shumë interesante.”

Henry Scowcroft, menaxher i lartë ne shkenca informacioni, Cancer Research UK, tha: “Ky studim i rëndësishëm zgjidh një mister biologjik, por ne nuk duhet te tejkalojme veten tone.

“Ka një rrugë te gjatë për të shkuar para dhe nuk e dimë nëse këto gjetje, në qelizat e rritura në laborator, do të ndihmojnë në trajtimin e njerëzve me kancer. Por ky është një hap i rëndësishëm përpara në të kuptuarit se si qelizat e caktuara në trupin tonë e dine se kur të rriten dhe kur do të ndalen. Kuptimi i këtyre koncepteve kyçe është vendimtar për të ndihmuar të vazhduar progresin inkurajues kundër kancerit qe ne kemi parë në vitet e fundit. “

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here