Home Ekonomi Qeveria 3 mld leke hua per OSHEE dhe KESH

Qeveria 3 mld leke hua per OSHEE dhe KESH

1604
0

Opozita e fokusoi debatin për aktin normativ që ndryshon buxhetin e shtetit në një fenomen, sipas saj shqetësues, që ka ndodhur së fundmi në ekonomi: krijimi i borxheve të prapambetura nga sektori publik.

“Për OSHEE situata është problematike. Të paktën sipas dejtorit teknik që ka qenë në detyrë deri pak javë më parë, kompania ka detyrime të papaguara për rreth 100 milionë euro”, deklaroi deputetja Jorida Tabaku.

Por ministri i Financave, Arben Ahmetaj, ndonëse pranoi situatën e vështirë që ka shkaktuar thatësira, tha se nuk bëhet fjalë për borxhe të prapambetura.

“Sa i përket OSHEE, në dijeninë time, sot që flasim nuk ka detyrime të prapambetura. Mund të ketë shtyrje pagesash, por jo të prapambetura. Dhe ka një urdhër të ministrit të Energjitikës që detyron kompaninë të ngadalësojë pagesat për shkak të thatësirës”, tha Ahmetaj.

Kriza energjitike ishte arsyeja kryesore pse qeveria ndryshoi buxhetin e shtetit duke dhënë 3 miliardë lekë hua për KESH dhe OSHEE. Por pavarësisht shpenzimeve më të larta për energjinë, borxhi publik nuk rritet, por do vazhdojë të ulet.

“Të ardhurat janë realizuar në 103.2 për qind, ose 7.7 miliardë lekë më shumë se projeksioni. Ndërsa shpenzimet janë realizuar në 98.3 për qind. Por çka është më e rëndësishme, ndonëse në periudhë zgjedhjesh parlamentare, balanca fiskale e qeverisë në korrik është rreth 2.9 miliardë lekë suficit, për herë të parë në 27 vite”, vijoi Ahmetaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here