Home Bota Rendesia strategjike e Krimese

Rendesia strategjike e Krimese

587
0

krimea-mapFokusi i krizes ne Ukraine eshte zhvendosur nga kryeqyteti Kiev ne rajonin e Krimese. Ukraina akuzon Rusine per nje agresion te armatosur duke derguar forcat detare per te pushtuar aeroportin e Sevastopol-it. Nje aeroport tjeter i Krimese, Simferopol, eshte gjithashtu pushtuar nga forca te armatosura, qe mendohet se jane forca ushtarake ruse.

Rendesia Strategjike
Pjesa e rajonit te Krimese qe eshte Rusisht-folese eshte me nje domethenie strategjike dhe politike per te dyja palet, Ukrainen dhe Rusine. Flota detare Ruse e Detit te Zi ka bazen e saj historike ne Sevastopol. Pasi Ukraina fitoi pavaresine, u nenshkrua nje marreveshje, per tja lene kete baze Rusise per te operuar. Ne 2010, kjo marreveshje u pasua nga nje tjeter, qe i lejonte Rusise ta mbante kete baze deri ne 2042, ne shkembim te furnizimit me gas per Ukrainen me nje cmim te favorshem.

krimea-strategic-defence-russia

Fillimi i krizes
Kriza filloi ne Nentor 2013 kur Presidenti Yanukovych shpalli braktisjen e marreveshjes me BE, qe do te forconte marredheniet tregtare me BE. Me vone qeveria lidhi marreveshje te ngushta bashkepunimi me Rusine. Protestues anti-qeveritare, te cilet mbeshtesnin marredhenie me te ngushta me BE, kerkonin doreheqien e Yanukovych dhe zgjedhje te parakohshme.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here