Home Shendetesi Goditjet astmatike, ja cilet jane shkaktaret kryesore dhe si duhet te ruhemi

Goditjet astmatike, ja cilet jane shkaktaret kryesore dhe si duhet te ruhemi

713
0

Temperaturat e larta janë të rrezikshme për ata që marrin frymë me vështirësi, pasi ato e thajnë ajrin dhe e ashpërsojnë atë. Të gjithë ata që vuajnë prej kësaj sëmundjeje, sapo vjen stina e verës, nisin njëkohësisht edhe stinën e “vuajtjeve” të tyre. Prandaj, ekspertët japin këshillën kryesore ndaj këtyre pacientëve, që të mos dalin në asnjë mënyrë gjatë pikut të vapës në stinën e nxehtë të verës. Pasi ata rrezikohen të pësojnë atake të forta astmatike, të cilat mund t’i çojnë edhe drejt vdekjes.

Studiuesit kanë arritur në përfundimin se shkalla e lartë e lagështirës, shkakton probleme të mëdha në rrugët e frymëmarrjes si edhe në lëngjet e kockave. Viruset respiratore bëhen edhe më agresive në temperatura të larta. Astma bronkiale është një sëmundje alergjike e bronkeve dhe rrugëve të frymëmarrjes.

Në pjesën më të madhe, në gati 80 për qind të rasteve, shkaqet përgjegjëse për shfaqjen e sëmundjes ndodhen në ajër dhe përcaktohen me anë të provave të alergjisë. Në një pjesë të vogël, gati në 20 për qind, sëmundja nuk ka shkaktarë përgjegjës të dukshëm. Por mund të ndodhë që faktorë shkaktarë të ndodhura në mjedisin e jashtëm ta shpërthejnë për herë të parë dhe ta ngacmojnë vazhdimisht sëmundjen gjatë ecurisë së saj në mënyrë të vazhdueshme. Përveç kësaj, të gjitha astmat bronkiale janë të njëjta për sa i përket mekanizmave që janë përgjegjës për ndryshimet që ndodhin në epitelin bronkial (mukozën që mbështjell bronket). Si rezultat, të gjitha astmat bronkiale janë sëmundje alergjike të rrugëve të frymëmarrjes.

Shkaktarët alergjikë në ajër më të shpeshtë janë mikroorganizmat, që ndodhen te pluhurat e shtëpisë dhe polenet e ndryshme. Por ajo mund të shkaktohet dhe nga substanca të ndryshme të prejardhura nga kafshët shtëpiake, mykrat e ambienteve të brendshme, por dhe të jashtme, alergjenët e tjerë që gjenden te ilaçet dhe ushqimet, viruset e ndryshme që kapin rrugët e frymëmarrjes (të ftohurat e zakonshme).

Në faktorët e jashtëm futen dhe cilësia e ajrit si: lagështia, presioni atmosferik, tymrat dhe ndotësit e ndryshëm, faktorë këta që zënë një peshë të rëndësishme në rëndimin e gjendjes shëndetësore të astmatikëve.

Këshilla parandaluese
1. Mbajini fëmijët në vende të ajrosura mirë
2. Eliminoni lagështirën, sidomos në dhomat e gjumit
3. Eliminoni ambientet e pa ajrosura mirë dhe me myk
4. Ushqeni me gji fëmijët, të paktën deri në moshën 1 vjeç
5. Shmangni sterilitetin e tepruar në rritjen e fëmijëve
6. Shmangni mbipërdorimin e detergjenteve
7. Shmangni përdorimin e ushqimeve që përmbajnë alergjentë
8. Shmangni ekspozimin ndaj poleneve të luleve
9. Gratë shtatzëna nuk duhet të qëndrojnë në ambiente me tym duhani
10. Fëmijët e vegjël nuk duhet të qëndrojnë në ambiente ku pihet duhan
11. Ndjekja te mjeku specialist dhe zbatimi me përpikmëri i rekomandimeve të tij

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here