Home Shkence Dhjetë teoritë më të çmendura shkencore

Dhjetë teoritë më të çmendura shkencore

769
0

Çmenduria është fjalë e shëmtuar, por si mund të shpjegohen ndryshe këto koncepte? Gjithë këto teori përpiqen të shpjegojnë një koncept të universit në të cilin jetojmë, të fundit të njerëzimit në një mënyrë që duket shumë e çuditshme. E para qëndron udhëtimi në kohë është një teori që është hedhur nga disa shkencëtarë dhe e kemi parë shpesh në shumë filma. Por ekziston një pyetje që mund ta rrëzojë lehtësisht këtë teori. Nëse një person largohet nga e tashmja në të shkkuarën çfarë ndodh me trupin? A bëhet një dyfishim i trupit, i cili ekziston edhe në të tashmen dhe të shkuarën? Kjo nuk ka kuptim sepse nëse kthehemi në të shkuarën i bie që të kthehemi si fëmijë dhe nëse gjërat që duam të bëjmë ndryshojmë atëherë ndryshon dhe e ardhmja. Teoria e gjithçkaje mendohet se do jetë zbulimi final. Do kombinojë mekanikën e kuanteve dhe relativitetin e përgjithshëm për të zgjidhur gjithë gjëagjezat përreth nesh. Do të jetë në gjendje t’i vërë emër gjithë konstantet fizike në univers, pavarësisht nëse këto konstante ndryshojnë me kohën. Por, pse përmendet kjo teori tek teoritë më të çmendura shkencore? Sepse një teori që pretendon të zgjidhë çdo të panjohur si me magji s’mund të jetë gjë tjetër veçse e çmendur.Në botën ku jetojmë ne perceptojmë realen. Ashtu si filmi “The Matrix” ne jemi vetëm simulim. Teoria Matrix pretendon se fakti që universi është i rregulluar në mënyrë aq precize për të ndihmuar jetën është një koincidencë astronomike. Marrim për shembull forcën brenda atomeve bërthamore. Nëse forca brenda tyre bëhet vetëm pak më e shpejtë atëherë nuk ekzistojmë më.Kolapsi i vakumit të kuantit sugjeron se shkencëtarët do të shkatërrojnë planetin. Vitin e kaluar ishte në të gjitha lajmet dhe mendohej se vakumi i kuantit mund të shkatërronte planetin. Në fakt ky është gabim, sepse ai nuk mund të shkatërrojë vetëm planetin, por gjithë universin. E mira është se vakumi i kuantit mund ta fshijë faqen nga vendi i saj në një sekond e shkatërrimi nuk do jetë i dhimbshëm. Në vitin 2001 fizikanët zbuluan diçka të çuditshme. Një prej konstanteve, “konstantja e strukturës së përsosur” duke se po zmadhohet gjithnjë e më shumë. Kjo nxiti një debat masiv në fizikë, i cili vazhdon sot e kësaj dite, ndërkohë që ka të dhëna se konstante të tjera po lëvizin. Kjo do të thotë se universi mund të marrë fund. Të gjithë yjet të shuhen në sekonda dhe gjithçka të errësohet. Shumë gjëra të çuditshme mund të ndodhin më pas. Zhdukja është një prej teorive që vjen nga goja e zyrtarëve të lartë të Kombeve të Bashkuara, agjencive qeveritare dhe shkencëtarëve dhe është në disa raporte që asnjë njeri i thjeshtë s’mund t’i lexojë. Kjo thonë se në tre gjenerata bota do ketë një të tretën e popullsisë që ka tani. Dhe se do vijë duke u pakësuar. Nuk bëhet fjalë për një virus. As për ndonjë kometë. Puna është se njerëzit nuk do kenë më fëmijë. Sepse me përmirësimin e kushteve të jetesës dhe teknologjisë nevoja për fëmijë do zhduket.

Teoria e gjithçkaje
Teoria e gjithçkaje mendohet se do jetë zbulimi final. Do kombinojë mekanikën e kuanteve dhe relativitetin e përgjithshëm për të zgjidhur gjithë gjëagjezat përreth nesh. Do të jetë në gjendje t’i vërë emër gjithë konstantet fizike në univers, pavarëishst nëse këto konstante ndryshojnë me kohën. Por, pse përmendet kjo teori tek teoritë më të çmendura shkencore? Sepse një teori që pretendon të zgjidhë çdo të panjohur si me magji s’mund të jetë gjë tjetër veçse e çmendur.

Matrix
Në botën ku jetojmë ne perceptojmë realen. Ashtu si filmi “The Matrix” ne jemi vetëm simulim. Teoria Matrix pretendon se fakti që universi është i rregulluar në mënyrë aq precize për të ndihmuar jetën është një koincidencë astronomike. Marrim për shembull forcën brenda atomeve bërthamore. Nëse forca brenda tyre bëhet vetëm pak më e shpejtë atëherë nuk ekzistojmë më.

Vekja e nxehtësisë
Argumenti përdor ligjin e dytë të termo-dinamikës duke theksuar se nëse universiteti do ishte i pafund atëherë duhet pranuar se do ishte dhe pafundimisht i vjetër. Nëse universi do ishte pafundimisht i vjetër atëherë vdekja e nxehtësisë sugjeron se kudo duhet të jetë e njëjta temperaturë dhe se s’duhet të ketë yje në qiell sepse ato kanë marrë fund. Por, nëse universi është i vjetër atëherë yjet duhet të jenë të ftohta duke e bërë temperaturën në gjithë universin uniforme.

Përplasja diellore
Xhuxhi i Kuq mund të shihet me sy të lirë. Me kalimin e kohës do bëhet më i dukshëm dhe një ditë do të na godasë. Jo në mënyrë direkte, por aq sa për të shkatërruar sistemin tonë diellor. Ose duke e shkatërruar krejtësisht nga graviteti ose duke goditur renë Oort. Reja Oort është një mbase e madhe pluhuri solar, akulli dhe shkëmbinjsh me përmasa planetësh. Mund të imagjinohet çfarë ndodh pas përplasjes.

Kolapsi i vakumit të kuantit
Kolapsi i vakumit të kuantit sugjeron se shkencëtarët do të shkatërrojnë planetin. Vitin e kaluar ishte në të gjitha lajmet dhe mendohej se vakumi i kuantit mund të shkatërronte planetin. Në fakt ky është gabim, sepse ai nuk mund të shkatërrojë vetëm planetin, por gjithë universin. E mira është se vakumi i kuantit mund ta fshijë faqen nga vendi i saj në një sekond e shkatërrimi nuk do jetë i dhimbshëm.

Rritja e konstanteve
Në vitin 2001 fizikanët zbuluan diçka të çuditshme. Një prej konstanteve, “konstantja e strukturës së përsosur” duke se po zmadhohet gjithnjë e më shumë. Kjo nxiti një debat masiv në fizikë, i cili vazhdon sot e kësaj dite, ndërkohë që ka të dhëna se konstante të tjera po lëvizin. Kjo do të thotë se universi mund të marrë fund. Të gjithë yjet të shuhen në sekonda dhe gjithçka të errësohet. Shumë gjëra të çuditshme mund të ndodhin më pas.

Zhdukja
Zhdukja është një prej teorive që vjen nga goja e zyrtarëve të lartë të Kombeve të Bashkuara, agjencive qeveritare dhe shkencëtarëve dhe është në disa raporte që asnjë njeri i thjeshtë s’mund t’i lexojë. Kjo thonë se në tre gjenerata bota do ketë një të tretën e popullsisë që ka tani. Dhe se do vijë duke u pakësuar. Nuk bëhet fjalë për një virus. As për ndonjë kometë. Puna është se njerëzit nuk do kenë më fëmijë. Sepse me përmirësimin e kushteve të jetesës dhe teknologjisë nevoja për fëmijë do zhduket.

Çështja e drithit
Çështja e drithit mund të duket shumë idiote, por merret shumë seriozisht nga shkencëtarët. Një ditë planeti jonë do mbulohet krejtësisht nga gruri. Ushqimi i vetëm do jetë buka. Drithërat do zënë vendin e çdo lloj të mbjelle tjetër dhe pyjet do kthehen në fusha të mëdha drithi e toka si pasojë do kthehet në një shkretëtirë të madhe pej drithi. Kjo për arsye se biologët besojnë se një ditë raca njerëzore do krijojë GM, nënën e të gjithë drithërave, e cila do i japë fund njerëzimit.

Hipoteza e “Grey Goo”
Teksa teknologjia bën progres gjithçka bëhet më e vogël. Shumë shpejt ne do hyjmë në mbretëritë e teknologjisë nano. Nanobotët do jenë robotë mikroskopikë të ndërtuar për të bërë çdo lloj detyre, veçanërisht në fushën mjekësore. Ato do jenë në gjendje të rivendosin atomet dhe të bëjnë ujë nga rëra. Por e vetmja mënyrë për t’i bërë është të përdorësh nanobotët në mënyrë që ato të kopjojnë botën. Por nëse padashur një prej tyre flaket tutje, brenda 72 orësh çdo atom në tokë do jetë kthyer në Nanobot.

Rreziku nga planeti X
Teoria e planetit misterioz X ka disa kohë që është zbuluar. Supozohet që planeti X të jetë rreth 100 herë më i madh se toka dhe me një orbitë masive prej 3600 vjetësh. Dhe kur të afrohet nëpërmjet sistemi të brendshëm diellor mund të shkaktojë katastrofë kataklizmike në planetin tonë. Ai është aq masiv sa mund t’i kthejë polet e tokës në anë të kundërta, ose dhe të ndalojë rrotullimin e saj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here