Home Shkence Bie Ajnshtajni, kalohet shpejtësia e dritës

Bie Ajnshtajni, kalohet shpejtësia e dritës

752
0

Duket se Ajnshtajni është gabuar. Një ekip shkencëtarësh në CERN ka arritur të regjistroi grimca neutrinoje që udhëtojnë më shpejtë se drita.

Siapas Reuters: Antonio Ereditato, i cili punon në laboratorin e CERN në kufirin Franko-Zvicerian, tha se matjet gjatë tre viteve treguan se neutrinot lëvizin 60 nanosekonda më shpejtë se drita në një distancë prej 730 kilometër.

“Jemi të bindur mbi rezultatet, por kemi nevojë që edhe koleg të tjerë të kryejnë testet e tyre për të qenë më të sigurt” tha Ereditato. Ai konfirmoi se studimi mund të përmbys një pjesë kyce të teorisë së relativitetit të Ajnshtajnit, e cila thotë se asgjë në univers nuk mund të udhëtoj më shpejt se drita.

“Është e rëndësishme të bëhet e qartë se asnjë nuk po deklaron një zbulim, apo ndonjë kontraditë tjetër me teorinë e relativitetit” tha James Gillies, zëdhënësi i CERN. Ai tha se nevojiten që të bëhen eksperimente të tjera dhe kërkoi ndihmë nga laboratorë të tjerë që të zhvilloinë eksperimentet.

Eksperimenti u krye për të studiuar fenomenin e oshilacioneve të neutrinos, kur grimacat elementare të njohura si leptone transformohen në mënyrë spontane nga një grimcë subatomike (e quajtur myon-neutrino) në një tjetër (e quajtur tau-neutrino).

Laboratori i CERN lëshon një tufë myon-neutrino që udhëton në një distancë prej 730 kilometër dhe arrin në një laborator nëntokësor në Gran Sasso në Itali, ku shkencëtarët vëzhgojnë sa myon-neutrino janë kthyer në tau-neutrino oshilantë.

Relzultatet e eksperimentit ishin të pabesueshëm: Neutrinot arritën në destinacion 60 milisekonda më shpejt se sa do ti duhej dritës të përshkonte të njëjtën distancë.
“Thënë ndryshe, në një garë prej 730 kilometrash, grimcat neutrinos kapërcejnë vijën e finishit 20 metra më herët nga drita, nëse kjo e fundit do të përshkonte të njëjtën distancë, saktëson CNRS.
“Muaj të gjatë kërkimesh dhe verifikimesh na mundësuan identifikimin e një efekti instrumental që shpjegon rezultatin e masave tona”, siguron zëdhënësi i eksperimentit “Opera”, Antonio Ereditato, i cili shprehet i paduruar për të krahasuar këto rezultate me eksperimente të tjera.

“Nëse konfirmohet nga eksperimente të tjera, ky rezultat i habitshëm dhe aspak i pritshëm nëse i referohemi teorive të Albert Ajnshtajnit (Einstein), mund të hapë perspektiva të reja teorike tërësisht novatore”, nënvizon CNRS (Qendra Kombëtare e Kërkimeve Shkencore, Francë) në një deklaratë për shtyp.

I inaguruar ne vitin 2006 bashkepunimi nderkombetar Opera drejtohet nga nje grup kerkimi qe perfshin rreth 160 shkencetare nga 11 vende te ndryshme te botes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here