Home Aktualitet Reforma ne drejtesi kushton 40 milione USD ne vit

Reforma ne drejtesi kushton 40 milione USD ne vit

491
0

reforma_drejtesi_32096Reforma në drejtësi kushton 40 milionë dollarë në vit. Pas entuziazmit legjitim që solli miratimi me konsensus i paketës së ndryshimeve kushtetuese, në Ministrinë e Financave kanë nisur përllogaritjet e para se cila do të jetë fatura e reformës historike për buxhetin.

Burime zyrtare i tregojnë se llogaritë e para të ekspertëve dalin në përfundimin se zbatimi i reformës mund të ketë një faturë deri në 4 miliardë lekë në vit.

Këto janë para që do të shkojnë për ngritjen e institucioneve të reja, por edhe rritjen e ndjeshme të pagave që do të përfitojnë punonjësit e sistemit të drejtësisë.

Megjithatë, Ministria e Financave thotë se këto janë vetëm llogaritë paraprake dhe saktësimi i mëtejshëm i tyre mund të çojë në një shifër më të ulët.

Aktualisht një nga hallkat më të rëndësishme të sistemit të drejtësisë, ai i gjyqësorit, funksionon me buxhet të pavarur, njësoj si modeli i universiteteve. Gjykatat arkëtojnë të ardhura nga tarifat e gjyqeve dhe veç tyre marrin edhe një transfertë të përvitshme nga buxheti i shtetit.

Sipas të dhënave nga Ministria e Financave, aktualisht buxheti financon rreth 500 milionë lekë në vit për rrogat dhe shpenzimet e gjykatave, por me reformën e re kjo shifër do të jetë disa herë më e madhe.

Sipas Ministrisë së Financave, qeveria shpreson të marrë një grant prej 30 milionë euro nga Bashkimi Europian për të përballuar një pjesë të faturës, të paktën në vitin e parë. Madje, Brukseli ka kushtëzuar disa parime në ligjin për vetingun pikërisht me dhënien e financimeve.

Ndërkohë që një tjetër variant, i cili po diskutohet për të amortizuar koston e reformës është edhe rritja e disa tarifave që qytetarët paguajnë për shërbimet gjyqësore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here