Home Kulture Masonët, krijohet në Shqipëri “Llozha e Madhe”

Masonët, krijohet në Shqipëri “Llozha e Madhe”

4794
2

Krijohet Llozha e Madhe e masonerisë në Shqipëri. Llozha sipas mjeshtërit të madh të sapozgjedhur Elton Caci, përfaqëson një instiutcion vëllazëror të njeriut të lirë që kanë dëshirë të punojnë sëbashku pa marrë parasysh ndryshmet e bindjeve që kanë. Deri më tani masonët shqiptarë ishin nën varësi të llozhës së madhe italiane. Masonët janë një organizatë vëllazërie e cila ësthë ngritu nga rrethan jo shumë të qarta në fund të shekullit të 16-të dhe fillimin e shekullit të 17-të.

Masoneria e lirë ekziston në forma të ndryshme në të gjithë botën, dhe numëri i përsonave që e kanë përqafuar mendohet të jetë 6 milion. Llozha e mëdha janë ato të Skocisë, Irlandës dhe Anglisë. Llozha e parë është krijua në Mbretërinë e Bashkuar në vitin 1717. Para vitin 1813 brënda Masonëve kanë ekzistuar dy rryma ajo moderne dhe ajo e lashtë.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here