Home Shendetesi Stresi, si ndikon ne trupin tone dhe semundjet qe vijne prej tij

Stresi, si ndikon ne trupin tone dhe semundjet qe vijne prej tij

1544
0

stresiTrupi juaj ju përgatit për ose kundër situatës. Nëse ju do të qëndroni dhe ndihmoni ju duhet forcë, energji, dhe bujari, patjetër edhe besim në Zotin, ngase shpresoni në shpërblimet e Tij.

Rreth stresit:
Te konkludojme se stresi definitivisht vret! Shumica e sëmundjeve që vuajnë sot njerëzit, janë rezultat i drejtpërdrejtë i ekspozimit kronik ndaj stresit. Sëmundjet e zemrës, diabetit, kokdhimbjet, madje edhe manifestimet e ndryshme te kancerit lidhen të gjitha me stresin.

Si?
Kur trupi është i ekspozuar ndaj stresit ai aktivizon sistemin nervor, të lirojë disa hormone të cilat stimulojnë veprime në organizëm, në mënyrë që të mund të mbijetojë një situatë të jashtëzakonshme.

Le të shikojmë këtë shembull:
Ju jeni duke udhëtuar me veturë nëpër rrugë, kur papritur hasni një automjet të rënë në një gropë.

Çfarë keni për të bërë? A do të qëndroni dhe luftoni në ndihmë të personit, ose ju do të largoheni? Kjo është e njohur si “luftë për mbijetese”.

Trupi juaj ju përgatit për ose kundër situatës. Nëse ju do të qëndroni dhe ndihmoni ju duhet forcë, energji, dhe bujari, patjetër edhe besim në Zotin, ngase shpresoni në shpërblimet e Tij. Nëse jeni duke shkuar pa shikuar fare në anën tjetër të tragjedisë, do t’ju duhet të posedoni energji regresive, egoizëm, force të sadizmit, dhe mungesë totale të besimit, apo një besim formal i cili kurrë nuk ofron hajr në praktikë.

Trupi ju përgatit për këtë ngjarje pa menduar ju në lidhje me të. Nëse duhet të mendosh, pasojat e dëmit do sulmojnë qendrën e ndërgjegjes suaj, ndërsa ju keni qenë ende duke “debatuar” se çfarë duhet të bëni, dhe ju do të “vdisni mirësinë në vetën tuaj” apo ndoshta atë e keni plagosur rëndë në zemër.

Në mënyrë që ju të mbijetoni këtë situatë, në trupit alarmohen:

– Tensioni i gjakut,
– Zemra,
– Lipoidet fillojnë të djegën në mënyrë enorme,
– Glukoza (sheqeri shton shpejtësinë e tretjes për të rritur energjinë),
-Etj…!

Apo ndoshta trupi juaj “do të tejkaloj” këtë situatë, gjithashtu do të ulë mekanizmin e sistemeve reaguese ngase ju nuk keni nevojë për të mbijetuar këtë rast ?

Afatshkurtësia e kujtesës:

Aftësia për të mësuar, apo ju nuk keni nevojë për të mësuar nëse jeni të frikësuar nga aplikimi i ndihmës suaj?..
Sistem imunitar ripërtërihet, ngase lufta kundër infeksioneve nuk është e nevojshme tani, do t’ju duhet vetëm këtë imunitet tuajin ta aplikoni në ndihmën e kërkuar, në qoftë se ju mbijetoni luftën ndaj vetvetes.
Kur personi ka më shumë frikë, ankth, egoizëm, koprraci dhe indiferentizëm lajmërohen simptome depresioni.

Të gjitha këto ndryshime kuptohet janë taksa që paguajnë, ata që nuk e ndiejnë të nevojshme ndihmën dhe angazhimin edhe për të tjerët, në mënyrë që të mbijetojnë një sulm të brendshëm, ose disa të tjerë të tejkalojnë situatën vetëstresuese.

Kjo është e natyrshme për përshtatjen e trupit dhe turpit.

Problemi është se ne kemi vetëm për qëllim të largojmë stresin tonë. Duke tejkaluar periudhat e stresit që na shkaktoheshin në rast të ballafaqimit me situatat stresuese. Çfarë ndodh kur ne jemi të ekspozuar ndaj stresit kronik të formave; një mujore, javore, apo madje edhe çdo ditë?

Sëmundjet vijnë nga stresi:
Ju mund të thoni “Unë nuk jam theksueshëm i stresuar”. Stresi është shumë më tepër se sa ju mendoni gjatë një situate të caktuar. Stresi ndikon në 3 forma të mëdha:

– Fizike
– Emocional
– Kimike

Postraumat e stresit në trup:
Ndoshta ju ka rrëzuar biçikleta juaj kur keni qenë 6 vjeç, duke shkaktuar një ndryshim në sistemin tuaj muskul-skeletor?

Të menduarit mbi përvojat e kaluara të cilat je mërzitur, apo madje edhe të menduarit për një të ardhme ngjarje për të ardhur keq ende, mund të shtojë stresin tek ju.

Sa tone kimikate hamë ushqim ne, ne pijet e ujit, në ajrin që marrim dhe e vë në dukje se ne tërë kohën jemi të sulmuar.

Qëllimi këtu është që ne vetëm të njoftohemi se jemi ekspozuar ndaj stresi:

Ne të gjithë jemi të ekspozuar ndaj stresit, varësisht se si mund të trajtoj organizmi ynë ndikimet e stresit, përcakton mënyrën se si ne do të mbetemi të shëndoshë.

Stresi është i grumbulluar gjatë tërë jetës sonë. Mendoni se sa theksueshëm keni qenë të ekspozuar në jetën tuaj, dhe që nga atëherë shumëfishohet moshën e juaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here