Home Aktualitet Serbia dorëzon në OKB, Rezolutën për Kosovën

Serbia dorëzon në OKB, Rezolutën për Kosovën

536
0

NEW YORK- Serbia ka dorëzuar sot në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara, rezolutën, përmes së cilës synon negociata të reja për statusin e Kosovës, sipas mediave serbe. Edhe pse nuk kërkohen hapur negociata të reja, fraza “sesioni I njëanshëm është I papranueshëm” lë të kuptohet se Serbia nuk është e kënaqur me këtë zgjidhje, e rrejedhimisht cështja duhet rishikuar. Ka qënë Ministri i Jashtëm Vuk Jeremiç i cili i ka dorëzuar Ban Ki Mun-it këtë rezolutë.

Në rezolutën e hartuar nga Serbia, theksohet se përmes dialogut kërkohet arritja e njëzgjidhjeje të pranueshme për të gjitha çështjet e hapura.
Gjatë qëndrimit në New York, Jeremiç thuhet se do t’i drejtohet edhe forumit të Lëvizjes së Painkuadruarve si dhe do të zhvillojë një numër të madh takimesh me ambasadorët e vendeve anëtare të Kombeve të Bashkuara.

Sipas njoftimit të MPJ-së së Serbisë, Jeremiç, gjithashtu, do të zhvillojë konsultime në përpjekje për t’u përgatitur për seancën e Këshillit të Sigurimit rreth Kosovës, e cila është paraparë në javën e ardhshme.

Portali i Gazetës Express ka publikuar të plotë tekstin që përmban rezoluta e Serbisë: Në lidhje me pikën 77 të rendit të ditës të Sesionit të 64-të të Asamblesë së Përgjithshme:
“Kërkesë Gjykatës Ndërkombëtare e Drejtësisë të nxjerrë një opinion këshillues nëse shpallja e njëanshme e pavarësisë së Kosovës është në përputhje me ligjin ndërkombëtar”
Asambleja e Përgjithshme,
Sipas parimeve të përfshira në Kartën e Kombeve të Bashkuara,
Duke pasur parasysh funksionet dhe kompetencat e saj sipas Kartës së Kombeve të Bashkuara,
Duke rikujtuar rezolutën e saj 63/ 3, të datës 8 tetor 2008
Të vetëdijshëm se nuk është arritur marrëveshje midis palëve në lidhje me pasojat e një shpalljeje të njëanshme të pavarësisë së Kosovës nga Serbia,
Duke marrë parasysh faktin se shkëputja e njëanshme nuk mund të jetë mënyrë e pranueshme për të zgjidhur çështjet territoriale,

1. Duke marrë parasysh opinionin këshillëdhënës të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë, lëshuar më 22 korrik 2010, nëse shpallja e njëanshme e pavarësisë së Kosovës është në përputhje me të drejtën ndërkombëtare,

2. U bën thirrje të gjitha palëve të gjejnë zgjidhje të pranueshme për të gjitha çështjet e pazgjidhura me dialog paqësor, në interes të paqes, sigurisë dhe bashkëpunimit në rajon,

3. Vendos të përfshijë në axhendën e përkohshme të seancës së 66-të, pikën me temën: “Veprimet e mëtejshme pas opinionit këshillëdhënës të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë lidhur me atë nëse shpallja e njëanshme e pavarësisë së Kosovës, është në përputhje me të drejtën ndërkombëtare”.

Previous articleDy shqiptarë arratisen në mënyrë spektakolare nga një burg në Itali
Next articleNuk ju zë gjumi nga vapa? Ja ushqimet dhe pijet kundër pagjumësisë

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here