Home Shendetesi Semundja e HIV, AIDS

Semundja e HIV, AIDS

1653
0

Microscopic viruses at blood cell - 3d illustrationCfare eshte HIV? Cfare eshte AIDS?
HIV eshte nje nje virus i cili sulmon sistemin imunitar,sistemin natyral te mbrojtjes se trupit. Pa nje sistem te fort imuniteti trupi gjen veshtiresi ne luftimin e semundjeve te ndryshme. Ky virus dhe ky infeksion i krijuar quhet ndryshe HIV.

Rruazat e bardha te gjakut janë një pjesë e rëndësishme e sistemit imunitar. HIV pushton dhe shkatërron qelizat e caktuara të bardha të gjakut te quajtura qelizat CD4 +. Nëse shumë nga keto qeliza shkatërrohen, trupi nuk mund të mbrojë veten kundër infeksionit.

Faza e fundit e infeksionit HIV është SIDA (sindromi i fituar i mungesës së imunitetit).
Njerëzit me AIDS kanë një numër të ulët të qelizave CD4 + dhe marrin infeksionet ose kancer me shpejt sesa personat e shendetshem. Këto mund të jenë vdekjeprurëse.

Por te kesh HIV nuk do te thote te kesh AIDS. Edhe pa trajtim, HIV i duhet nje kohe e gjate para se te kaloj ne AIDS-zakonisht nga 10 deri ne 12 vjet. Nese HIV diagnostikohet perpara se te kaloj ne AIDS,ilacet mund te ulin ose te ndalojn demtimin e sistemit imunitar. Me trajtim, shumë njerëz me HIV janë në gjendje të jetojnë nje jetë te gjatë dhe aktive.

Çka e shkakton HIV?
Infeksioni HIV është shkaktuar nga virusi i mungesës së imunitetit të njeriut. Ju mund ta merrni HIV-it nga kontakti me gjakun e infektuar, spermë Ose lëngjeve vaginale.

1. Shumica e njerëzve marrin virusin duke pasur marrëdhënie seksuale të pambrojtura me dikend që është i infektuar me HIV.
2. Një tjetër mënyrë për marrjen e virusit është nëpërmjet shkëmbimit të gjilpërave të drogës me dikend që është i infektuar me HIV.
3. Virusi mund edhe të kalohet nga nëna tek fëmija e saj gjatë shtatzënisë, lindjes, apo gji me gji.

HIV nuk mund te perhapet nga kontakti i rastit sic mund te jete nje puthje ose shkembimi i gotave me uje me nje person te infektuar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here