Home Aktualitet Malev falimenton pasi nuk shlyen borxhet

Malev falimenton pasi nuk shlyen borxhet

599
0

Kompania ajrore kombëtare Hungareze Malev ka shpallur falimentin pasi gjendja e saj financiare u bë e paqëndrueshme.

“Në 0500 GMT … pas 66 vjet operacioni të vazhdueshem, Malev pothuajse nuk do të ngrihet me,” u tha.

Ajo erdhi pasi Komisioni Evropian urdhëroi Malev për të shlyer format e ndryshme të ndihmës shtetërore të marra nga 2007 në 2010.

Shumat e përfshira arriten në 38 miliardë forints (130 meuro; $ 171m; £ 108 milion), një shumë të barabartë me të ardhurat e saj tërë vitit 2010.

“Pavarësisht nga interesat e saj më të mira pronari nuk mund të sigurojë burime financiare për funksionimin e linjës ajrore në prag të vendimit të dënuar të Komisionit Evropian,” tha një deklaratë ajrore.

Organizata evropiane e konsumatorëve, e cila “mbron interesat e të gjithë konsumatorëve të Evropës”, tha qe lajm erdhi pas rënies Spanair ne te njejten jave.

“Ky zhvillim është ende prova më e pakundërshtueshme se për freskimin e tanishme e legjislacionit evropian në udhëtimin ajror duhet të përfshijë një garanci të detyrueshme kundra falimentime ajrore,” tha ai.

“Veshtiresite e trasheguara’
Transportuesi punëson 2,600 persona dhe është përgjegjës për gjysmën e gjithë trafikut ajror në aeroportin e Budapestit Liszt Ferenc.

Një pjesë e aleancës ajrore OneWorld, i cili përfshin gjithashtu American Airlines dhe British Airways, Malev ka një flotë me qira prej 22 aeroplanëve të udhëtarëve.

Në vitin 2010 ai postoi një humbje e forints 24.6bn, edhe pse një figurë e përmirësuar 2011 ishte parashikuar.

Shefi ekzekutiv Lorant Limburger tha se arsyeja e menjëhershme për rrëzimin ishte kërkesa për pagesat paradhenie nga furnizuesit e tij.

Kryeministri Viktor Orban tha në radion shtetërore se dy aeroplanët Malev ishin ende jashtë shtetit, një në Tel Aviv, i tjetër në Republikën Irlandeze.

Kryeministri tha se ato nuk i lejuan aeroplanët te dilnin jashtë për shkak të borxheve Malev-së.

Ai i tha radios stacionin MR1-Kossuth që Malev ndoshta mund të rinis “në qoftë se ne kemi arritur të shpëtoj nga borxhe të trashëguara”.

Të enjten, qeveria e Hungarisë caktoi një marrës  të linjës ajrore në përpjekje për të mbrojtur atë nga pretendimet e kreditorëve.

Gazeta Hungareze MTI kishte thënë se ishin planifikuar 64 fluturime te Malev të fluturonin nga Budapesti të premten.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here